Udvalgte og passionerede bornholmske landmændLandmænd

Opdrættet hos få udvalgte landmænd

BORNHOLMERGRISEN® er født, opdrættet og slagtet på Bornholm. Grisene produceres af 14 udvalgte og engagerede bornholmske landmænd, der udover eget gode landmandskab følger detaljerede krav og særlige regler for opdræt af BORNHOLMERGRISEN®, så som krav om mindst 70% lokalt produceret foder. Derfor er BORNHOLMERGRISEN også en rigtig lokal ø-specialitet.

 

Betydningen af de enkelte krav

Mindst 70 % lokalt dyrket foder

På Bornholm er fødevareproduktion et vigtigt erhverv, der skaber udvikling og synergi i hele lokalsamfundet. BORNHOLMERGRISEN® er en lokal ø-specialitet, hvor der er krav om mindst 70 % lokalt produceret foder til grisene.     

Har mere plads og mere halm

BORNHOLMERGRISEN® har 30 % mere plads i stalden at bevæge sig på end i standardproduktion. Grisene ligger ofte tæt sammen og varmer sig, når de hviler, men i andre situationer vil de gerne opretholde en individuel zone omkring sig. Mere plads imødekommer derfor grisens naturlige behov og øger velfærden for det enkelte dyr.   

BORNHOLMERGRISEN® får friskstrøet halm hver dag. Halm opfylder en række væsentlige behov for grisen. Halmen er grovfoder, der er gavnligt for grisen. Halmen tjener også som rodemateriale. Erfaringer peger på, at halm er det ideelle rodemateriale, og daglig tildeling af halm øger derfor velfærden.

Løsgående og krølle på halen gennem hele livet

BORNHOLMERGRISEN® fødes af løsgående søer, der altid har adgang til grovfoder. Halekupering er ikke tilladt og derfor har grisene krølle på halen gennem hele livet.

 

Meget kort transporttid og lokal slagtning

Transporttid for BORNHOLMERGRISEN® fra landmanden til lokalt slagteri i Rønne er i sagens natur meget kort. Transporttiden er faktisk helt i særklasse og noget nær den korteste tid, der overhovedet kan opnås. BORNHOLMERGRISEN® er født, opdrættet og slagtet på Bornholm. 

Krav til krydsning af racer og vægtstørrelse

Kød fra BORNHOLMERGRISEN® lever op til høj spisekvalitet og derfor stilles der krav til slagtevægt, kødprocent og krydsning af racer bl.a. for at opnå en fin fedtmarmorering. Kød med høj intramuskulær fedtmarmorering er nemlig mørt, saftigt og velsmagende. Fedtmarmorering er primært bestemt af genetiske forhold. Derfor stilles der krav til, hvilke dyr der kan indgå i avl og opdræt. BORNHOLMERGRISEN® skal altid minimum have 50% Duroc-griserace, der giver den særligt smagsgivende, intramuskulære fedtmarmorering. Høj vægt på grisen giver ligeledes bedre spisekvalitet og karakter til kødet. 

Modnet i minimum 3 dage

Modning øger spisekvaliteten af kød, herunder også kød fra grise. Al kød fra BORNHOLMERGRISEN® modner derfor i minimum 3 dage efter slagtning.