<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-5WP7RW4 height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>
    Jeg høstede kartofler, før jeg startede i 1. klasse, og i 5. klasse fik jeg og en kammerat nogle grise, som så hurtigt blev til 10-12 grise. Jeg ville altid være landmand, så da jeg fik muligheden for at overtage Almegård med faciliteter fra 1936, fik jeg stablet en malkestald med 27 malkekøer på benene. Siden da har det bare grebet om sig

    Som 20-årig havde Lars Kjøller færdiggjort landbrugsuddannelsen, været en tur i livgarden og overtaget sin mormors ejendom Almegård. Det kunne lyde som om, at landbruget var en familievirksomhed, men Almegård havde været bortforpagtet i 22 år, moren sad på et dagplejekontor og faren var borgmester. Men Lars har altid vidst, at han skulle være landmand.

    I dag har han to faglærte landmænd til at hjælpe ham med 500 hektar planteavl og 16.000 slagtegrise til konceptet Bornholmergrisen. Et koncept, han selv var med til at starte på baggrund af en undren om, hvorfor flæskestegen i detailhandlen ikke var lige så god, som grisen landmanden fik slagtet til sig selv.

    "Svaret på vores undren var, at grisene altid bliver lidt større, forkæles lidt ekstra med bl.a. mere plads og strøelse, og så hænger de på krogen i mindst tre dage, før de slagtes. Vi så ingen grund til, hvorfor den almindelige forbruger ikke skulle kunne få det samme, så derfor startede Bornholmergrisen" siger Lars Kjøller.

    Danmarks største specialgris

    Med en vision om at producere en gris til forbrugeren, som landmanden ville gøre til sig selv, og gøre det til en lokal specialitet fra Bornholm, blev specialgriskonceptet Bornholmergrisen født i 2008 i et tæt samarbejde mellem Danish Crown, bornholmske andelsejere og Coop.

    I dag er der 15 andelsejere, der til sammen årligt producerer cirka 60.000 Bornholmergrise, hvilket gør det til Danmarks største specialgris. Det er kun i Coops butikker, Bornholmergrisen kan købes, og som noget helt unikt laves 65 pct. af grisens udskæringer af de lokale butiksslagtere.

    Lars Kjøller har i sin tid som landmand både haft konventionelle køer og grise, men han har aldrig været så tilpas med sin bedrift, som han er med at have Bornholmergrise.

    Vi landmænd er forskellige, og jeg har det bedst med, at grisene har mere plads, og at de har halm og strøelse at rode i. Mine konventionelle grise fik også altid halm og strøelse. De to ting særligt, synes jeg, giver grisene en bedre trivsel, hvilket også gør det nemmere for mig at være landmand
    - Lars Kjøller
    Frit valg mellem stald eller åben himmel
    Udover en specialgrisproduktion, der bl.a. kræver konstant adgang til strøelse at rode i og 30 pct. mere plads end konventionelle grise, så vokser lidt under halvdelen af grisene op i en såkaldt verandastald, der ikke er særlig udbredt i Danmark.

    Det særlige ved den type stald er, at der er naturlig ventilation gennem vinduer og skodder, ligesom alle grise har adgang til en veranda, så grisene altid kan bestemme, om de vil være indenfor eller under åben himmel, hvilket ifølge Lars Kjøller blot bidrager til Bornholmergrisens i forvejen høje dyrevelfærd.
    Jeg er stolt af måden, vi holder grisene på, og jeg er stolt af de produkter, forbrugerne kan købe, da det for rigtig mange smager bedre og har en tydeligere fedtmarmorering. Jeg har en drøm om, at alle producenter på Bornholm en dag producerer Bornholmergrise, da det vil gøre brandet endnu stærkere, styrke råvaregrundlaget og ikke mindst være en god historie politisk
    Hvordan skiller Bornholmergrisen sig ud?
    • Født på Bornholm af søer, der altid er løsgående.

    • Opdrættet hos 15 landmænd på Bornholm.

    • 65 pct. af grisens udskæringer laves af Coops lokale butiksslagtere.

    • Grisene skal have en krølle på halen. Halekupering er ikke tilladt.

    • Mindst 70 pct. af foderet skal dyrkes på Bornholm.

    • Skal have mindst 30 pct. mere plads end en konventionel gris.

    • Skal have permanent adgang til halm og andet strøelse til at rode i.

    • Under en times transport fra gård til slagteriet i Rønne.

    • Kødet skal modne i minimum tre dage efter slagtning.

    • Grisene er minimum 50 pct.